Aşısı Olmayan Köpek Isırırsa Ne Yapılmalı?

Aşısı Olmayan Köpek Isırırsa Ne Yapılmalı?

Etrafımızda evcil ve serbestçe dolaşan birçok hayvan vardır ve zaman zaman ısırma veya tırmalama neticesinde çeşitli vakalar meydana gelebilmektedir. Bunların içerinde en çok rastlanılan vaka köpek ısırmasıdır. Köpek tarafından ısırılmak; her zaman tehlikeli bir durum yaratmayabilir fakat evcil hayvan da olsa doğal ortamında yaşayan hayvan da olsa mutlaka dikkate alınmalıdır. Hastalıklı bir hayvan olmasa da oluşan yara enfeksiyona sebep olabilir. Isıran köpek sahipliyse, aşılarının düzenli olarak ve tam yapıldığına inanıyorsanız hastalık konusunda korkulacak bir durum yoktur. Aksi taktirde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Aşısı olmayan köpek ya da kedi veya diğer bir evcil hayvan insanı ısırdığında, o hayvan 10 gün gözlem altında tutulmalıdır. Kuduz şüphesi olan hayvan gözlem altında tutulamıyorsa ve yapılan testler pozitif çıkarsa tedaviye hemen başlanmalıdır. Bu süre içinde hayvanda kuduz görülmezse, korkulacak bir şey yok demektir.

Kuduz hastalığı doğadaki vahşi hayvanlarda ve aşılanmayan evcil hayvanlarda görülebilir. Kuduz olan hayvan ilk başlarda korkak olur, yabancı cisimlere ilgisi artar, alışık olmadığı gıdaları yemek ister, su içme isteği artar, sık sık idrar yapar, gözlerinde irileşme ve kızarıklık olur, karanlık yerlerde saklanmaya başlar, ağzından salyalar akar, manasız bir şekilde havlar veya miyavlar, bilinç azalır ve hırçınlaşmaya başlar ve sahibi dahil herkese saldırır.

Kuduz virüsü bulaştığı andan itibaren sinirler yoluyla beyine gider, yerleşir ve çoğalır. Müdahale gecikmemelidir.

Köpek Isırmasının Ardından Neler Yapılmalıdır?

Bir hayvan tarafından ısırıldıktan sonra bulaşan virüs insan vücudundaki derin dokulara kadar ulaşabilmektedir. Bu durumda ısırılan kişinin aşılarının olup olmadığı önem kazanmaktadır.

Köpek tarafından ısırıldıktan sonra meydana gelen yaranın tehlikesi; ısırılan bölgeye, yaranın büyüklüğüne, ısıran köpeğin hastalıklı olup olmadığına göre değişmektedir. Aşısı olmayan bir köpek tarafından ısırıldığında ilk olarak ısırılan bölge incelenerek yara olup olmadığı araştırılmaktadır. Bunun sebebi, vücut bütünlüğünün olmadığı durumda hayvanın tükürüğünde bulunan virüsün vücuda girerek sinir sistemine ulaşmasıdır.

Köpek ısırmasında yaranın ilk olarak ısırılan kişinin yarası sabunlu ya da deterjanlı su ile bolca yıkanmalıdır. Uygulama yüzeysel yaralarda riski % 90 oranında azaltmaktadır. Yaraya bir antiseptik ( %40-70′ lik alkol, iyodin v.b ) uygulanmalıdır.

Korunmak için dikkat edilmesi gerekenler;

Evcil bir hayvanınız varsa kontrol altında olmalıdır, özellikle geceleri serbest olmamalıdır.

Evde bulunan hayvanların kuduz aşıları zamanında yaptırılmalıdır.

Bilinmeyen ya da önceden gözlemlenmeyen hayvanlara çok yaklaşılmamalıdır.

Hasta görünen hayvanlara dokunulmamalıdır.

Ölü hayvanlara yaklaşılmamalı ve dokunulmamalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ